Vintertrøtt, lei av byliv, eller lei av å dra til de samme steder om igjen og om igjen? Ønsker du å dra til et spektakulært sted, et sted hvor dine venner og naboer kanskje ikke har besøkt? Ønsker du å oppleve noe mer enn overfylte strender og barer?

Tekst: Nils Midtbøen

nils.midtboen@ebnett.no

Amorgos er ei forførerisk øy. Selv om den ikke er så stor, har den mye å tilby, med mange steder å besøke. Her settes du i en spesiell tilstand - der du kan få en følelse av at du befinner deg i en annen sivilisasjon – selv om det i dag er et moderne samfunn. Det er avslappende, ja, et samfunn nærmest helt uten stress. Du kan få noen flotte dager eller uker uten en masse støy, finne deg et stille sted hvor en kan være helt alene, eller vandre langs en av de mange merkede stiene i heiene - som er over hele øya. Du kan lære øyas mat- og vintradisjoner. Eller slappe av på øya nye spatilbud.

De greske Cykladene - eller Kykladene - består av 56 store og små øyer. Amorgos er den sydøstligste øya. Den ligger mellom den mer kjente Naxos og Astypalea. Det er to fjell på den langstrakte øya. Kroukellos med 821 m.o.h i nordvest og Profitis med 698 m.o.h midt på øya.

 

Ta deg tid

Det er flere steder som er verdt et besøk. På utsiden av byen Hora – øyas hovedstad, finner du Monastery of Chozoviotissa (bildet), et 100 år gamle kloster festet til en steil klippevegg 300 meter over havet, hvor det fortsatt bor munker. Den gamle byen Minosa. Agia Anna beach, stedet hvor filmen «The Big Blue» ble spilt inn. St. Georgs Valsamitis som er bygd på ruiner av vannoraklet og tilegnet den greske guden Apollo, the Helenistic Tower of Agia Triada in Arkesini og det arkeologiske museum i tradisjonsrike Hora.

På Amorgos er det flere små landsbyer som er verdt et besøk. Her er det mye varer som fraktes på eselryggen og det er ikke uvanlig å møte slike ekvipasjer på vandringer mellom landsbyene.

 

Det er mulig å ta hyggelige dagsturer til mange små øyer rundt Amorgos, som øyene Donousa, Iraklia, Schinousa og Koufonisi med lokalbåten Skopelitis. Det er et yrende liv på kaia når lokalbåten kommer, post og varer skal leveres og hentes.

 

Hvordan komme dit

Som dere skjønner er Amorgos ingen stor øy i areal, men rik på kultur og tradisjoner. Utenom turistsesongen er muligheten å fly til Athen og ta buss ned til havnebyen Pireus hvor Blue Star Ferries seiler til Amorgos seks dager i uka. Mandag, onsdag og fredag seiler de til Aegialis, mens tirsdag, torsdag og søndag går de til Katapola. Båtene går fra Pireus på ettermiddagen og er framme på Amorgos klokken ett om natten. Rutene tilbake går om morgenen slik at du kan være tilbake i Pireus tidlig på ettemiddagen, eller til Athen flyplass ved 18-tiden om ettermiddagen.

Til og fra Aten flyr du fra Oslo med SAS, KLM, Lufthansa eller Czech Airlines.

Ellers i åren kan en fly med charter til andre øyer, Santorini, Mykonos eller Kreta og ta båter videre til Amorgos.

 

Dette kan være tider der du kan slappe av i hyggelig omgivelser. Du kan benytte deg av tilbudene på spa og velværesenteret, gå lange turer i heiene, lære om øya mange naturlige urter, lokal musikk og dans, og øya mattradisjoner. Du må også smake på den spesielle Amorgos ”Psimeni Raki”.

 

Velvære

Ved Aegialis hotell ble det høsten 2007 åpnet et helt nytt Spa og velværesenter. Her får du anledning til å bli skikkelig bortskjemt. I Spa-avdelingen kan du skjemme bort deg selv å lade opp batteriene. SPAet har et innendørs sjøvannsbasseng med motstrøm, Jacuzzi, sauna, trimrom, kafébar med avslapningsområde med flott utsikt og Aegialisbukta, behandlingsrom med ulike typer av massasje, thalassotherapy og frisørsalong.

 

Aegialis hotell kan gi gode tilbud for langtidsopphold utenom den ordinære turistsesongen. Amorgos har gode temperaturer også om vinteren. Her ligger temperaturen på rundt 18 grader, minimum 12 grader, med litt regn i januar og februar.

 

midtboen.com © 2015

nils.midtboen@ebnett.no

Mobil 0047 915 71 242

bersolvs@ebnett.no

nils@midtboen.com