Se bilder fra Kalymnos ved å klikke i bildet over

Mange reiser dit for å oppleve den livlige hovedstaden, det fargerike folkelivet og det vakre landskapet. Badebyene er rolige, mens det er mer liv og røre i havnebyen Pothia.

Kalymnos er en fjelløy som ligger nord for Kos. Det er den fjerde største øya i Dodekanesene (Tolvøyene). Her kan du virkelig oppleve det genuine Hellas.

På Kalymnos er det ca. 18000 innbyggere og hele 11000 av disse bor i hovedstaden Pothia eller Kalymnos by. Men i dag er bare halvparten tilbake på øya. Etter at finanskrisen satt inn i Hellas har mange dratt til Australia for å få jobb. Og ytterligere flere dra dit om vinteren, når turistsesongen er over.

Pothia er den tredje største byen på Dodekaneserne, etter Rodos og Kos by. Det er i Pothia at man opplever det greske livet. Det meste av turisme er i de nærliggende stedene Myrties og Massouri sør-vest på øya. Hit reiser nok de fleste turister som reiser med charter. Begge stedene domineres av charterhotell, tavernaer, barer, butikker og reisebyrå.

Med det opprinnelige i behold

Ved første øyekast gir Kalymnos inntrykk av å være karrig med sine nakne og majestetiske fjell. Men mellom fjellene ligger det grønne og frodige daler hvor man dyrker grønnsaker, oliven, sitroner og mandariner. Fjellklatrere er veldig glade i øya, og klatrer for harde livet i de nakne fjellene. På vestkysten ligger badebyene Myrties & Massouri, omgitt av frodige vekster ved herlige strender med rullestein og sand. Livet i hovedgaten går i et bedagelig tempo, og fra de hyggelige spisestedene har du fin utsikt til naboøya Telendos, som en gang var en del av Kalymnos, men de ble skilt fra hverandre av et betydelig jordskjelv i år 554 etter Kristus. De er nå adskilt med kanal som er rundt 800 meter bred.

Direkte eller via Kos

De fleste som kommer til Kalymnos flyr til Kos og tar båten over til øya. En båttur som tar om lag 45 minutter med hurtigbåt. Det er også en liten flyplass på Kalymnos, hvor det daglig lander rutefly fra Athen. Denne ruta flys med Dach8-maskiner, og var en helt grei flytur på en time.

Vil du komme deg rundt på Kalymnos kan du leie moped eller bil. Drosje er også et godt alternativ da de er billige på Kalymnos. Lokalbussene tar deg også dit du måtte ønske å dra.

Natursvamp og honning

Siden 1500-tallet har Kalymnos vært viden kjent for sin natursvamp. I svampens glansperiode sysselsatte næringen nærmere 400 båter og 4 000 personer på øya. Nå som den syntetiske svampen i stor grad har tatt over, består flåten av et 50-talls båter. Virksomheten setter imidlertid fortsatt sitt preg på øya. Det holdes store avskjedsseremonier i mai når båtene drar til sjøs, og likeledes store velkomstseremonier når de vender tilbake i oktober. To utmerkede suvenirer får en naturlig plass i kofferten når du reiser hjem – en stor, gul svamp og et glass med søt, gyllen honning.

Havnebyen Pothia på sørkysten er øyas hovedstad. Den er bygd i en halvsirkel rundt den livlige havna, der hvitkalkede hus klatrer oppover fjellskråningene. Langs den brede havnepromenaden ligger det hyggelige tavernaer og kaféer, og det er bare et kvarters tid fra byen til de fine badebuktene med krystallklart vann.

Småbyliv i Kalymnos by

 

midtboen.com © 2015

nils.midtboen@ebnett.no

Mobil 0047 915 71 242

bersolvs@ebnett.no

nils@midtboen.com