midtboen.com © 2015

nils.midtboen@ebnett.no

Mobil 0047 915 71 242

bersolvs@ebnett.no

nils@midtboen.com

 

Se bildeserie ved å klikke i bildet...

Kart til Amari området. Klikk i kartet...

Amari og Amaridalen

Ta turen oppover i fjellet langs Arkadi-ravinen fra Rethymnon. En liten mil forbi det store Arkadiklosteret, og du befinner deg i den eldgamle lille landsbyen Thronos i Amaridalen. Mot vest ser du rett opp på Kretas høyeste fjell (bare 13 m lavere enn Galdhøpiggen!),og mot syd ned over en utrolige fruktbare Amaridalen og videre ut mot Det Libyske hav. Den beste utsikten får du fra Lambros' perle av en taverna, der han tilbyr sunn, egenprodusert mat, overnatting - ja, til og med turer i måneskinn midsommers til toppen av det mektige nabofjellet.

Se leiebiler hos Voyager

Ler mer her!

Husk reiseforskring!

Rimelig og god reiseforsikring

i kredittkortene

Ler mer her!

Nils Midtbøen

nils.midtboen@ebnett.no

Sommeren 2010

Amaridalen ligger noen få kilometer sør for Patsos. Dalen er innrammet av to fjell, Kedros i vest og Psiloritis i øst. Dalen er full av oliven-, kirsebær- og aprikostrær og er omgitt av rundt førti flotte smågrender som ligger oppover langs fjellsidene. Muligens noe av det vakreste du finner på Kreta.

Drar du nordøst for Patsos, passerer landsbyene Pantanassa og Voleones. på veien mellom Rethymnon og - Amari komme du til til Aghia Fotini om du drar sørover. Den siste delen av turen er spesielt vakker som du skal følge vestsida av en ravine som er full av trær.

En kilometer nordøst for Aghia Fotini er en pittoresk landsby som heter Thronos (The Throne). Tro mot sitt navn, synes landsbyen festet til fjellskråningen som på en trone. Herfra har du unik utsikt over Psiloritis topper og Amaridalen.

Hvis du fortsetter nord for Thronos du vil passere gjennom en liten landsby kalt Klissidi. En fin rute som går gjennom grønne fjellsider og lave fjelloverganger, og som til slutt tar deg til det historiske klosteret Arkadi (Moni Arkadiou).

Fortsetter en sørover etter Thronos, passerer en landsbyen Kalogeros, nedover gjennom skogen. Når du kommer til Assomaton klosteret kan du dra videre sørover og kommer til de tre landsbyer i området: Monastiraki, hvor den pågående utgravningen har avdekket en viktig minoisk palass.

Sporene av det minoiske palass Monastiraki, som en gang var på den lave åsen sørøst for Monastiraki, ble først oppdaget i midten av 40-tallet. Systematisk utgraving av området begynte i 1980 i regi av Universitetet i Kreta. Det er funnet interessant keramikk og rester av store lagerrom og verksteder.

Deretter kommer Amari, den største landsbyen rundt her, så Vizari, hvor du kan se grunnlaget for et syvende århundre basilika. I området ligger også Fourfouras.

Når du kjører øst for Assomaton klosteret, går veien gjennom noen olivenlunder, og ender opp i Vistagi. En av de vakreste landsbyene på øya, bygget på et fjell med bebyggelse på begge sider av veien. Landsbyen er ikke ikke laangs en av de klassiske turistveger, så det er ikke så mange turister som når fram hit. Det er en stort, fredelig og meget behagelig å gå gjennom landsbyen. De fleste av husene er hvitkalkede, men noen er malt i jordfarger og spesielt oker. Med Amaridalen og snødekte Psiloritistoppene rundt gir et nydelilg landskap.

Etter Vistagi fortsette sørover mot Fourfouras, kommer en til byen Agia Varvara rundt 60 km unna. Selv om det ikke akkurat kan beskrives som et "fjell rute," følger den vest og sørsiden av Mount Psiloritis, og på enkelte steder til høyder hvor en kan nyte en fantastisk utsikt.

Amaridalen er et område som er fint både for en biltur, på sykkel eller på hesteryggen.

God tur!

 

Hjem