Reis til de greske øyer - men

- ikke reis All Inclusive!

Husk reiseforskring!

Det er rimelig og god reiseforsikring i kredittkortene

Ler mer her!

Mens vi storkoser oss på Kreta – også vintertid, er det leit å se at lokalbefolkningen sliter mer og mer. Vårt bidrag kan være at vi drar dit på feier og på den måten gir vårt bidrag. Min bønn til ferierende er: Ikke reis All Inclusive, det drepes de lokale miljøene.

 

Deilig på alle måter

Det er deilig å være tilbake, selv om været er litt varierende. Dagtemperaturen er fin – mellom 15 og 20 grader, men litt kjølig om natta. Det er stille og rolig over alt, folk er blide og imøtekommende. Hyggelig å gå og rusle i gamlebyen, hvor det faktisk er en del turister. Og øya er grønn og frodig.

Det har den første uka vært en del skyer og noen regnbyger. Relativt kjølig med under +10 grader om natta. Men det har også vært gode soldager og da med temperaturer på 22-23 grader. Folk badet. Hver dag vi ruslet langs stranda i Rethymnon var det folk i sjøen. Temperaturen i sjøen er om lag 20 grader, så et friskt bad er herlig.

 

Grekerne sliter – Vi kan hjelpe …

Vi storkoser oss på Kreta. Samtidig er det ille å høre folk fortelle om deres vanskelige økonomiske situasjon. Når en reiser utenom de store turistsesongene er det ei tid av året hvor en kommer tettere lokalbefolkningen. Den økonomiske situasjonen i Hellas er mer framtredende nå enn den var bare for ett år siden. Mange sliter tungt for å få endene til å møtes. Det vi kan gjøre er å dra hit og på den måten støtte dem, og bidra til at turistnæringen på ny får en vekst. De fleste reiseoperatørene tilbyr i større og større grad reiser der alt er inkludert i prisen. Mitt beste råd er å skygge unna dette, både på reiser til Hellas, de greske øyer, eller til noen av de andre landene i Europa som sliter tungt økonomisk. Ved at vi går ut og spiser måltidene på lokale restauranter, tavernaer, puber mm, betyr at de kan styrke og videreføre sine virksomheter, og kanskje tilsette flere i hele eller deler av sesongen. Det er viktig at vi støtter opp om lokale spisesteder og andre næringer. Med All Inclusive er det charteroperatørene som øker sin fortjeneste, og ikke lokalbefolkningen...

 

Det er billig men bruk hodet…

For oss nordmenn er det rimelig å feriere på Kreta. Dessverre er det blitt slik at mange liker å vise at vi som kommer fra annerledeslandet i nord har mye penger. Det er dumt og det setter de som sliter i forlegenhet. Et råd er at en ikke drar opp en stor bunt med penger hver gang en skal betale for noe. Er en ute og spiser og syntes at en får god mat og god servering, så gi gjerne tips, men hold deg til normale regler for dette – ca. 10 prosent. Ikke legg igjen nesten det dobbelte av hva regningen er på. Ønsker en å gi noe utover dette, fordi en gjerne vil gi de litt ekstra så gjør det ved at du takker for deg og dine og stikker til litt ekstra. Du kommer gjerne tilbake, og gjerne sammen med nye venner, da hjelper en til på en fornuftig måte.

 

Vi trenger direktefly

Vi er mange som gjerne skulle dratt oftere til Kreta hele året. Dessverre går ikke direktefly i perioden november til april. Så for vår del gikk turen denne gangen med Austrian Airlines via Wien og Aten til Chania. En helt grei flytur uten lang vente tid ved flybytte. Det samme også på hjemturen som gikk med SAS via Athen og København. Men den totale reisetiden blir unødig lang.

Det er leit av ingen av flyselskapene vil fly til Kreta hele året. Det er like mye sommer på Kreta som i Spania. Mange skandinaver har egne leiligheter her nede, og drar hit hele året. SAS eller andre kunne for eksempel hatt ei flyrute fra Oslo via København til Chania. Det ser ut til at det er charterselskapene som bestemmer når det er sommer i Hellas. Og her tar de feil. Fine januardag med 20–25 grader gjør godt for sjelen.

 

 

International kulturkveld

Dette er en gratis tilstelning. Gjestene kunne gå å forsyne seg fra et bugnende buffébord med mat fra de kulturer som deltok på festen. Underholdningen var så innslag fra de mange kulturer som var representert på arrangementet. Dette har tidligere vært et lukket arrangementet på grunn av trusler fra nynazistiske miljøer på Kreta. Men nå sitter lederne bak lås og slå, så da valgte de å åpne arrangementet. Kulturhuset og mange andre steder i Rethymnon er dessverre tilgriset av tagging med nazistiske utsagn og tegn.

Den årlige internasjonale festen i Rethymnon samler folk fra mange kulturer i dette området. Dette er et arrangement kommunen står bak, og i en komité sitter representanter fra alle de kulturer som bor i Rethymnon.

Her kommer også julenissen, alle barn får sin julegave. Det var ordentlige og fine julegaver, for mange av dem var det kanskje den eneste julegaven de fikk i år. Alle gavene er donert til dette arrangementet.

 

Hyggelig feiring

Nyttårsaften ble feiret sammen med fire vennepar, som også hadde valgt Kreta denne vinteren. Vi samlet oss på en taverna som het Poppy og ligger i Stavromenos, like utenfor Platanes. God mat med kretensk musikk fra lokalt orkester utover til de små timer, god mat, godt drikke og en hyggelig betjening.

 

midtboen.com © 2015

nils.midtboen@ebnett.no

Mobil 0047 915 71 242

bersolvs@ebnett.no

nils@midtboen.com