midtboen.com © 2015

nils.midtboen@ebnett.no

Mobil 0047 915 71 242

bersolvs@ebnett.no

nils@midtboen.com

 

Fra Timbaki

Fra gamlebyen i Rethymnon

Trosser uroen og valfarter til Hellas

HERLIG STRANDLIV: Turister koser seg på stranda i Timbaku på sørkysten av Kreta.

Reiseselskapene antyder at 280.000 nordmenn velger et gresk feriemål i år – det er en økning på 10 prosent. Dermed passerer de igjen Tyrkia, som har vært det mest populære feriemål for norske pakketurister de siste årene.Selv om uroen i Hellas har og kan skape problemer for solhungrige norske Syden-turister, vil flere nordmenn enn noensinne velge Hellas og de greske øyer i år for årets ferie.

Nils Midtbøen

nils.midtboen@ebnett.no

Reiseselskapene antyder at 280.000 nordmenn velger et gresk feriemål i år – det er en økning på 10 prosent. Dermed passerer de igjen Tyrkia, som har vært det mest populære feriemål for norske pakketurister de siste årene.

Selv om flere hundre ferierende nordmenn i fjor ble rammet at greske streiker, noen ble opptil et døgn forsinket hjem som følge av streik på flyplasser, flygeledere, transportarbeidere som rammet både bensintilførsel, ferger, taxi med mer. Men det ser ikke det ut til at det skremmer noen fra å dra til Hellas. Og de mange urolighetene vi har sett på tv og lest om i norske aviser er i første rekke konsentrert til Aten, og i svært beskjeden grad på de greske øyer.

Som norsk turist merker en lite til de økonomiske problemene i Hellas. Og jeg tror nok at problemene er større i fastlands Hellas enn ute på øyene.

Grekerne trenger oss

Grekerne er opptatt av turismen og trenger sårt penger. De er gjestfrie, ærlige og hyggelig. Turistene er livsgrunnlaget på de greske øyene, og derfor tror jeg nok at de vil gi litt ekstra service i sommer for at nordmenn skal bli mest mulig fornøyd.

La oss som ikke kommer fra et EU-land vise at vi støtter og vil hjelpe det greske folket gjennom den krisen de nå er i. Og at vi har tro på at de vil komme gjennom denne og får orden på økonomi, korrupsjon og egen velferd.

Som turist på Kreta og andre greske øyer siden 1994, har vi de siste årene følt en nedgang i antall turister til greske feriemål. Og på Kreta ser en at noen steder har stengt dørene de to siste årene. Og i 2011 opplevde vi for første gang å se gamle greske kvinner sitte på fortauene og tigge. Dette er noe som tidligere har vært forbeholdt sigøynerne på øya. Derfor er tallene fra reiseoperatørene hyggelig lesning.

Flest drar til Kreta

Kreta er fortsatt det mest populære reisemålet. Det er ingen andre greske feriemål som er i nærheten av å slå Kreta i popularitet. Øya har vært nordmenns favorittdestinasjon i mange. I tillegg til de populære reisemålene Chania og Rethymnon er det mange som velger Plakia på sørkysten, her finner du flotte strender, et genuint område med restauranter og spisesteder med god lokal mat.

Reisetips

Norwegian

Norwegian utvider med nye ruter og vil i år ha hele 12 direkteruter til Hellas i sommer. til Skiathos og øyhopperparadisene Lefkas og Kefalonia. Fra før har de Aten, Korfu, Kos, Kreta (Chania og Heraklion), Rhodos, Santorini og Skiathos.

Ryanair

Billigselskapet Ryanair utvider med enda flere ruter til Hellas i år. De har introdusert Korfu og Chania (Kreta) fra Rygge i sommer, samt at de har Kos og Thessaloniki som destinasjoner fra før.

SAS flyr kun til Aten, med dette er et fin utgangspunkt for øyloffing med båt fra Pireus.

Charterturer

Det er flere charterselskaper som flyr til de greske øyer. De største er Apollo og Ving, men der er også flere selskaper som har turer til de greske øyene. Vil du øyloffe er det fult mulig å bestille bare flybilletter med charterselskapene. Fine utgangspunkter for øyloffing er Kreta, Mykonos og Santorini i tillegg til Pireus utenfor Aten.

Tall fra turoperatørene viser at mange søker seg til de små og idylliske steder hvor man får god lokal mat og total avslapning. Ei øy jeg selv kan anbefaler er den lille øya Sikinos ikke så langt unna med mer kjente Ios og Foldegandros og Amorgos i Kykladene. Tett og trivelig, stille og fredelig. Andre fine steder er; Karpathos, Lefkas, Milos, Chalki, Skopelos og Alonissos.

Gode tips for tur til Kreta

Det er mange ting å finne på når en besøker Kreta, og flere muligherter til å komme ned dit.

Ler mer her!

Husk reiseforskring!

Rimelig og god reiseforsikring i kredittkortene

Den reise- og ulykkesforsikring som følger kredittkortene, er som regel en tilstrekkelig reise- og ansvarsforsikring for en bestemt reise. Men vær obs på betingelsene - minst 50 prosent av reisens totale transportkostnader må være betalt med kredittkortet.

Linker:

Kretainfo.no

 

Se leiebiler hos Voyager