Bildeserier

Klikk i bildet og se jule- og nyttårsbilder

Klikk i bildet og se bilder fra landsbyen Anogia under et snøkledd Psiloritis

Jul på Kreta

Berit og jeg valgte i år å feire julen på Kreta. Det ble ei herlig julehelg helt uten stress. Det nye året ble feiret sammen med gamle og nye venner.

Nils Midtbøen

Kreta 22. januar 2011

Vi dro fra Norge et par dager før jul, og det eneste vi hadde med oss fra vår norske juletradisjon var julemiddagen – pinnekjøtt og kålrot. Om du ikke vil lage maten selv er det flere restauranter, tavernaer og barer som har oppe også på denne tiden av året.

Eget nissekorps

Jul på en litt annen måte enn hos oss. Masse julepynt over alt, litt mer glorete enn hva vi er vant med. Deres julaften er den 25. desember og julen avsluttes den 6. januar.  I Rethymnon innledes julen blant annet med at nissekorps (bildet) spiller i gatene og på torv i gamlebyen den 24. - på vår julaften. Da går også ungene til butikker, restauranter og barer hvor de framfører julesanger og får penger som takk. En kretensk tradisjon som ligner mye på vår julebukktradisjon. Også nyttårsaften er det opptog i Rethymnon. Bak nissekorpset kjører julenissen og deler ut smågaver til barna som for følger han langs ruten.

Se mer fra turer til Kreta ved å klikke i bildet.

Grei reise

En tur til Kreta utenfor den tradisjonelle turistsesongen tar minst dobbelt så lang tid, da det ikke går direkte ruter fra Norge. Vi bestilte denne gangen våre billetter hos Seat24 via Finn.no. Reiseruten var med Lufthansa og Aegian fra Gardermoen via Munchen og Aten til Chania,  via Frankfurt på returen. Reisetiden ble da på ca. åtte timer. Seat24 var et greit selskap å bestille hos. Vi fikk melding om endringer på returen, og kunne velge ei annen rute som ikke forlenget reisetiden uten kostnader i prisen.

Varierende vær

Vi har vært på Kreta ved årsskifte en gang tidligere, i 2009. Da hadde vi knallvær med temperaturer på godt over 20 grader, og badet i sjøen 1. nyttårsdag. Denne gangen så det ut som om vinteren – som vanligvis er fra sist i januar til månedsskifte februar/mars – kom litt tidligere. Det var en del regn og lave temperaturer om natta. Om dagen var det greit,vi hadde flere gode soldager, med temperatur over 20 grader, - T-skjorte vær. Men vi badet ikke denne gangen. Været får man ikke gjort noe med, så vi koste oss og slappet av i 14 dager.

 

Naturskjønt

- med muligheter for nye opplevelser

Vi fartet ikke like mye rundt som vi vanligvis gjør, når vi er på Kreta. Kreta er stor og her er mye å se på. Mange flotte landsbyer som er vel verdt et besøk. Men også så langt sør i Europa kommer det snø. På de to høyeste fjellkjedene, Lefkaori og Psiloritis var dekket med snø.

Den eneste turen vi hadde var opp til Anogia, en fjellbygd med 2500 fastboende oppe under Psiloritis nesten på grensa til Heraklion fylke. Om lag en times kjøring fra Plakoti, Rethymnon, enda kortere fra Heraklion.  Anogia er også kaldt Enkenes by, etter tyskernes herjinger under den andre verdenskrig, da de drepte alle gutter og menn i landsbyen. Landsbyen har også opplevd tyrkernes herjinger.

Det var en stille landsby på denne tiden, men flere hoteller og overnattingsmuligheter vitnet om at her er god aktivitet om sommeren. Det som kjennetegner Anogia og landsbyer før denne, et at konene sitter ute og hekler og strikker. Det var det også noe av nå, men vi så ikke mange den dagen vi var her.

1 km ovenfor Anogia finner du Delina Mountain Resort,på veien mot Nida, fejllplatå, på nesten tusen meters høyde. Delina er et stort naturområde hvor du kan kombinere flotte fasiliteter samt tjenestene til et luksushotell med kretiske tradisjoner og den ville naturen på øya.

Her kan du vandre gjennom det spennende geofysiske landskapet i Mount Psiloritis, som sikkert  vil være en unik opplevelse. Du kan også være med på fjellklatring med kjøring på utfordrende stier og mye mer.

 

midtboen.com © 2015

nils.midtboen@ebnett.no

Mobil 0047 915 71 242

bersolvs@ebnett.no

nils@midtboen.com