Sitia på Øst Kreta

Ferien 2015:

Sitia - Den hvite by ved havet

 

Sitia – uttales Siteea, er en liten sjarmerende by i Lassithi regionen helt øst på Kreta. Også kalt Den hvite by ved havet. Sitia er lagt i en hesteskoform på siden av en ås ned mot havet nordøst på Kreta.

MORGENSTILLE: Strandromenaden i Sitia. Klikk i bildet for å se flere bilder fra Sitia og Vai

 

Byen med sine om lag 12 000 innbyggere er en av de mest behagelige og attraktive tettsteder i dette området – for ikke å si på Kreta. Den har beholdt den fredelige og gode greske atmosfæren, til tross for økende turisme og utvikling. Området har et fantastisk landskap med den fine venetianske bukten, strandpromenaden, havnen og fjelltopper i horisonten sør for byen.

 

Hele området rundt Sitia er kontrastenes land, med høye fjell, åser og daler, grotter og sandstrender med små viker, med Kretahavet i nord og Liberiahavet i sør.

 

Flott strandpromenade og badestrand

Strandpromenaden med sine barer, restauranter og tavernaer skjermet av palmer forsterker byens skjønnhet. På utsiden kranser små fiskebåter den innelukkede bukten.

En rusletur langs denne strandpromenaden er balsam for sjelen. Dette området og hele byen fremstår som et godt sted å feriere – både for store og små.

Tett til strandpromenaden finnes en to km lang stranden som gir en permanent fristelse for en dukkert, med sin fine sand og klare vann. Også her med steder en kan sette seg end å ta noe å spise og drikke.

God start på dagen: Her kommer mange av

byens eldre garde for å få seg sin morgendukkert

ved soloppgang.

 

Hvordan komme til Sitia

Vi hadde tre uker i Plakoti like utenfor Rethymnon. Vi valgte å ta noen dager på den østlige den av Kreta, hvor vi tidligere ikke hadde vært lengere en til Agia Nikolaos. Denne turen angrer vi ikke på. Vi kjørte i egen bil og brukte vel tre timer ved å kjøre den nordlige ruta via Herakleion og Agia Nicolaos. En fin kjøretur langs kysten, med bra veier det meste av strekningen. Litt mer svingete etter Kavoussi og ned til Sitia, men her utbedres veien så turen vil snart bli både raskere og mer behagelig å kjøre. Kjøre tiden fra Herakleion er ca. 2 time og fra Agia Nikolaos 2 timer. Hjemturen gikk langs sørkysten til Lerapetra og Timbaki tilbake til Rethymnon.

 

Til Sitia med fly

Sitia har egen flyplass over byen, med daglige avganger til og fra Athen, og forbindelser til Rhodos, Kárpathos, Kassos og Aktio. Det er også et begrenset antall charterfly som kommer til Sitia i sommer. Alternativet er å fly til Herakleion.

 

Til Sitia med ferge

Sitia har en veldig god havn og har daglige båter til og fra Pireus /Athen. Er du på en av øyene i Dodekanesene eller Kykladene, kan du ta fergen til og fra Sitia.

 

Buss til Sitia

Det er også busser til Sitia fra alle de store byene i Kreta.

 

Rolig og gjestfritt

Sitia er ideelt sted å feriere for de som ønsker fred og ro. Den hvite by ved havet som den også kalles, et pittoresk og innbydende, full av kretinske tradisjoner. Byen har ikke blitt så hardt rammet av masseturisme og utvikling som andre deler av Kreta. Her var mye greske turister.

Sitia er en vakker by. Her kan du nye livet, og her er mange steder og utforske

 

 

Europas største palmelund

 

Og bare vel to mil lengere øst finner vi palmelunden Vai, med sine fantastiske strender.

 

Vai med sine om lag 5000 palmer i et 2,5 kvm km stort område

Europas største naturlige palmelund. Men den er ikke den eneste. Det finnes flere mindre naturlige palmelunder på Kreta, blant annet en i Preveli på sørkysten, som også har de ei fin strand

 

I følge historien skal palmeskogen på Vai ha oppstått ved at sjøfolk gikk i land her og spiste medbrakte dadler og spyttet ut steinene.

 

 

 

 

Palmelunden ble oppdaget av hippier på 79/80 tallet og er nå en turistmagnet. Her finner du ei flott strand med krystallklart vann. Skal være et flott sted å snorkle.

 

 

 

 

 

 

midtboen.com © 2015

nils.midtboen@ebnett.no

Mobil 0047 915 71 242

bersolvs@ebnett.no

nils@midtboen.com