Det gamle Jameson-destilleriet

Kulturen med å lage whisky kommer tydelig frem på fødestedet til det verdenskjente, irske merket.

 

Selv om du ikke drikker whisky, vil du kjenne igjen den karakteristiske, grønne flasken med Jameson whisky, som har ordene «Sine Metu» skrevet på den klassiske etiketten. Ordene betyr «uten frykt», og var det latinske mottoet til Jameson-familien. Dra til det gamle Jameson-destilleriet for å høre historien om destilleriet, og se hvordan Irlands mest kjente whisky lages.

John Jameson fant kanskje opp Irlands mest eksporterte whiskey, men selv var han faktisk skotsk. En enkel forklaring på den overlegne kvaliteten til whiskyen hans er: Amerikansk whisky er destillert én gang, skotsk to ganger og Jameson tre ganger. Den eldes på eikefat frem til den har distinkte hint av vanilje i smaken. John Jameson Sr. etablert destilleriet i 1780, og sønnene hans tok etter hvert over. Jameson whisky destilleres nå i Cork, men oppbevares fortsatt på fat i Dublin.

 

Museet finner du på stedet til det gamle Jameson-destilleriet. Du kan bli med på en omvisning hvert 25. minutt. Det starter med en kort audiovisuell presentasjon av destilleriets historie. Etterpå går du inn i det gjenskapte, gamle destilleriet. Eikefatene står plassert langs veggene, og en modell av det massive varmeutstyret viser deg selve signaturen til whiskyen – den triple destilleringsprosessen. Se hvordan væsken forvandles fra en enkel blanding av vann, bygg og gjær, til en gyllen whisky.

Etter omvisningen får de besøkende et gratis glass og en mikser i Jameson Discovery Bar. Strekk hånden i været når det spørres etter frivillige som kan teste og sammenligne tre whiskyer – for da blir det nemlig ekstra drinker på deg! Den andre runden er en konkurranse der man sammenligner Jameson med merkene Jack Daniels og Johnny Walker. Bare pass på at du er edru nok til at du ikke lar deg lure …

 

Det gamle Jameson-destilleriet er åpent daglig. Ta bussen til Arran Quay eller Luas-trikken til Smithfield-stoppen; derfra er det en kort spasertur til destilleriet. Dublins «Hop-on Hop-off»-busser kjører også innom destilleriet. I destilleriet finner du en gavebutikk og en restaurant hvor du kan kjøpe deg noe godt. Fra april til oktober har du muligheten til å få med deg «Irish Shindig Nights», med underholdning, mat og whisky.

 

Kilde: Expedia.no

 

midtboen.com © 2015

nils.midtboen@ebnett.no

Mobil 0047 915 71 242

bersolvs@ebnett.no

nils@midtboen.com