Malta

De Maltesiske øyer er et av de mest sjarmerende reisemål i Middelhavet.

Øyene er velsignet med solskinn året rundt og har en gjennomsnittstemperatur på nesten 20 grader. Malta garantere fantastiske ferieopplevelser for de reiseglade. Malta og dens søsterøyer Gozo og Gomino rommer utallige kulturelle og kulinariske opplevelser, alle innenfor rekkevidde. Middelhavsøya med sin forrevne klippekyst og vakre naturlandskap, har også en fantastisk arkeologisk og arkitektonisk arv som vitner om sivilisasjoner hele 6000 år tilbake i tiden.

Maltas lille øyegruppe består av tre store øyer og flere ubebodde klipper. Landet har flere hundre års kolonihistorie. Det ligger sør for Sicilia, mellom Europa og Nord-Afrika, og har vært okkupert av fønikere, grekere, romere, arabere, franskmenn og engelskmenn.

Geografi og miljø

Øyene ligger i Middelhavet, 93 kilometer sør for Sicilia. De ligger på en sokkel som utgjør restene av den landbroen som en gang forbandt Sicilia og Afrika. Øyenes forrevne klippekyst er ypperlige steder for havner og på grunn av sin sentrale beliggenhet har Malta gjennom historien vært et viktig sted for handel og sjøfart. Landskapet er preget av lave åser med terrassejordbruk. Vannforsyning er et problem i de tørre sommermånedene. Landet har et utpreget middelhavsklima. Flere fuglearter, som tilbringer sine somre i Nord-Europa, trekker over Malta.

Malta fikk fullstendig selvstendighet i 1964, og de siste britiske tropper forlot øya i 1979

Økonomi og handel

Malta har begrensede naturressurser og er avhengig av handel med andre land. Malta importerer mat og råvarer og eksporterer industrivarer. Turisme er en svært viktig del av Maltas økonomi og landet besøkes årlig av rundt en million turister. I 2007 stod turismen for omlag en tredjedel av landets BNP. Maltas økonomi var tidligere i stor grad avhengig av britiske marineanlegg. I dag brukes militærverftene til bygging og vedlikehold av båter. Finans og forsikring er også en viktig sektor i landets økonomi. Malta ble med i eurosamarbeidet i begynnelsen av 2008. Økonomien er avhengig av utenrikshandel, og derfor har de siste årenes finanskriser ført til utfordringer for landets økonomi.

 

Litt fakta om Malta

 

Vi dro dit ned i 2004 med Maltaeksperten Espenes reiser www.espnes.no. Vi fløy med Malta airways og landet i hovedstaden Valetta, mens vi bodde i Sliema (eller Tas-Sliema) en by ved kysten på nordøst-siden av med rundt 13 500 innbyggere.

Les også:  Fant kjærligheten på Malta.

 

 

midtboen.com © 2015

nils.midtboen@ebnett.no

Mobil 0047 915 71 242

bersolvs@ebnett.no

nils@midtboen.com