Bildeserier:

Se bilder fra tur til Berlin 2008 og 2011

Checkpoint Charlie, Berlin

Se også andre byer

Du blir betatt av Berlin

HYGGELIG BY: Det er en opplevelse å rusle gatelangs i Berlin, en by det er lett å føle seg hjemme. Folk er hyggelig og gjestfrie, en god atmosfære og et yrende kulturliv.

Brandenburger Tor

Utsikt fra Berliner Dom

Den tidligere tyske Bundeskanser, norgesvennen Willy Brandt sa da muren falt; - Berlin skal leve og muren skal falle. Og lever, det gjør denne byen til gangs. Hit dras i dag folk fra alle vedenshjørner, og det er nok en av årsakene til den gode atmosfæren som oppleves i Berlin.

Byen er igjen Tysklands hovedstad etter at muren falt i 1989. Opplev de ulike bydelene og kjenn de historiske vingeslagene fra gamle øst og vest. Se utsikten fra erverdige Berliner domen, gå handleturer på Kurfürstendamm eller den gigantiske Potsdamer Platz.

 

Det er selvsagt begrenset hva en rekker i løpet av en weekend. Jeg tror du vil oppleve som oss, at Berlin er en spennede by med god atmosfære, hyggelige mennesker  - en by en gjerne drar tilbake til.  Et godt råd; ikke prøve å rekket over det meste på en gang.

Berlin er en travel by, en by som er vel verd et besøk og som ligger nærmere enn du tror. Hit kan du dra uten å robbe lommeboka. Det er et behaglig prisnivå, og det er langt billigere og bedre å bo på htell her enn for eksempel i London. Ta en weekendtur ned dit, det går flere fly direkte fra Oslo.  Norwegaian, AirBerlin, SAS og Ryanair flyr til Berlin. 

 

Høst- og vårtur

Har vært to turer i Berlin, og vi kommer helt sikkert til å dra tilbake. Først i 2008 sammen med kollegaer fra jobben. Og i 2011 fra palmelørdag til skjærtorsdag, hvor vi dro sammen med venner.

 

Begge turene gikk med Norwegian til Schönefeld flyplass, herfra er det fine muligheter til å komme seg inn til sentrum med tog, men det koster bare vel 30 euro med taxi til Potzdamer platz.  Den andre flyplassen - Tegel - ligger nærmere sentrum

 

Første turen til Berlin bodde vi på Motell One, tett innpå Alexanders platz, i gang avstand fra jernbanen. Et geit og helt ok hotell, med hyggelig betjening og med gang avstand til Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie, rester av den gamle Berlinmuren og mye mer.

Nå sist bodde vi Fjord Hotell Berlin like utenfor Potzdamer platz. Bra hotell i et stille og lite trafikert område og med god service. Også herfra en fin rusletur opp til Brandenburger Tor via Potsdammer platz med det nye og moderne Sonysenteret, til den tyske riksdagen, Unter den Linden med mer. Hotellet ligger i grei avstand til både bane- og buss systemet. Det er et godt utbygd tunellbanesystem som raskt tar deg ut til Olympiastadion (bildet), hvor Hertha Berlin spiller sine hjemmekamper, eller til og fra andre steder i byen.

 

Vi kommer garantert til å reise dit igjen!

 

Sigthseeing - og Kanaltur

Om du ikke har vært i Berlin tidligere er en sigthseeing -tur med en av de mange to-etasjes bussene å anbefale. Du bestemmer selv hvor lang tid du vil bruke på turen, og kan hoppe av og gå på igjen under vegs. Det er flere selskaper som kjører disse turene, og prisen var i år 20 euro for hele dagen. Flere av selskapene har guider med skandinavisk språk.

Det en skal huske på er at om en reiser flere sammen skal en kjøpe billetter sammen, da får du grupperabatter, det gjelder også dagskort på buss og bane.

Gå heller ikke glipp av Mauermuseum ved Checkpoint Charlie, museet ved den tidligere grenseovergangen, som beskriver de nesten 30 årene Berlinmuren eksisterte. Noen stasjoner unna Alekzanderplatz, med U5 til Magdalensstrasse, finner du det gamle Stasi hovedkvarteret, der det nå er musum. Her ser du et bredt utvalg av utstyr som kommunistene brukte til å overvåke alle i gamle Øst-Tyskland.

 

Barer og Restauranter

Det finnes et utall av barer og restauranter. Oppe ved Alexanderplatz (bilde t.v) er det ofte markeder som er verdt et besøk. Både på plassen og stedene rundt kan en få seg en god lunch og godt  drikke. Ute i Unter den Linden er det også et vel av gode spisesteder og barer. Helt i startet av Unter den Linden fra Alexanderplats finner en Nordsee, et upperlig sted for lunch om en liker havets retter. Og tett på her Block Hous med gode retter for en kjøttrik middag. Ned ved Kurfürsten Dam, rundt Savigny platz er det mange steder som kan anbefaler for et godt måltid eller en barrunde. En av barene med god mat er Dicke Wirtin og Zwibelfisch.

I Berlin kjeder du deg aldri! Uansett hva du er interessert i, så finner du det her. Her finnes det teater og opera i verdensklase, men også et rikt utvalg av mer avantgarde uttrykksformer som byen alltid har vært kjent for. Fotball er også stort i Berlin. Vil du danse og ha det moro utpå natten, er Berlin det rette stedet. Her finnes det en masse klubber for enhver smak.

 

Murens fall

Brandenburger Tor er en av de viktigste og mest kjente severdighetene i spennende Berlin. Hvis du fra denne triumfbuen følger paradegaten Under den Linden østover, kommer du til noen av byens mest berømte kulturelle skatter. Deutsche Staatopera-operahuset, Neue Wache-minneplassen og Deutsches Historisches Museum-det tyske historiske museet. Gå heller ikke glipp av Mauermuseum ved Checkpoint Charlie, museet ved den tidligere grenseovergangen, som beskriver de nesten 30 årene Berlinmuren eksisterte. Noen stasjoner unna Alekzanderplatz, med U5 til Magdalensstrasse, finner du det gamle Stasi hovedkvarteret, der det nå er musum. Her ser du et bredt utvalg av utstyr som kommunistene brukte til å overvåke alle i gamle Øst-Tyskland.

 

 

 

Potsdamer Platz

Gjenforeningen av øst og vest åpnet for utbygging på steder i Berlin hvor det tidligere ikke var mulig. Potsdamer Platz som hørte til dødsstripen, er et eksempel på omfattende utbygging og en total forandring. Plassen blir populært kalt Berlins nye ansikt utad. Her finner du en rekke eksempler på moderne arkitektur, der høye skyskrapere i ulike fasonger er med på å gi området et urbant preg - blant annet det nye Sony senteret, med flere bra restauranter og barer, lekeland og utsiktpunkt.

 

 

 

KaDeWe og mye mer

Begynn med en spasertur langs Kurfürstendamm, byens shoppingstrøk nr 1. Her finner du alt fra varehus, trendige klesbutikker og boutiquer, tett i tett med restauranter og kinoer. I smågatene, som Fasanenstrasse og Bleibtreustrasse, finner du velkjente varemerker som Jill Sander, Rene Lezard, Prada, Zegna og Windsor. Her ligger også de virkelig dyre gullsmedene som Cartier og Tiffany. Berlins shoppingmekka er og forblir varehuset KaDeWe. Dette er et av Europas største varehus, hvor det selges nesten alt mellom himmel og jord. Et besøk her er et must! Etasjen med matvarer er virkelig spennende. 

Fakta

Berlinmuren (ty. Berliner Mauer, eller bare die Mauer, i DDR-propagandaen kalt Antifaschistischer Schutzwall, «antifascistisk beskyttelsesmur», i vesttysk språkbruk av og til «skammens mur») var en 45,1 km lang fysisk sperre av betong, piggtråd og elektriske gjerder satt opp av kommunistmyndighetene i DDR fra 13. august1961 som skilte Vest-Berlin fra Øst-Berlin og resten av DDR. Formålet med muren var offisielt å beskytte DDRs innbyggere mot fascisme (østblokklandene mente at de kapitalistiskeNATO-landene, og i særdeleshet Vest-Tyskland, var fascistiske). Den virkelige årsaken for byggingen av muren var å forhindre at befolkningen flyktet til det demokratiske Vesten. Muren falt 9. november1989, under den demokratiske revolusjonen mot kommunistdiktaturet i DDR, og det er få spor igjen etter den.

 

midtboen.com © 2015

nils.midtboen@ebnett.no

Mobil 0047 915 71 242

bersolvs@ebnett.no

nils@midtboen.com