Brussel

En langhelg i Brussel er faktisk ganske hyggelig. Byen er som skapt for korte besøk. Er du på jakt etter noe godt for øye og gane, er Europas politiske hovedstad å anbefale.

Vi var en langweekend i Brussel i mars 2008. Turen gikk med Norwegian og vi bodde på Thon Hotel Brussels City Centre, et hotell som ligger i gangavstand fra jernbanestasjonen, og med fin avstand til byens indre liv.

En av de gode sidene ved byen er at den er på skandinavisk størrelse (ca. 1 million mennesker), og du går makelig rundt i selve bykjernen. Selv om det er mye turister her, så snakker vi for eksempel ikke om London-trengsel.

Det finnes ingen egentlig markering av Brussels vugge, men går du inn på infosentret ved Place St. Giry, står det en slags obelisk inne på gulvet som markerer hvor øya formentlig lå, og dypt under deg renner fortsatt Senne. Det suser ikke egentlig av historie der, belønningen er snarere at det kryr av fortausrestauranter i gatene rundt og opp mot Place St. Cathirine. Dette er området for de unge og trendy, som har et avslappet forhold til begrepet stengetid.

 

Massevis av barer

Det er mange populære barer i området; slike som Zebra, Coaster og Java. Her ligger også den berømte maleren Reni Magrittes stamsted, Surrealist Brussels, bare to gater unna, i Rue des Chartreux. Om man så - etter å ha inntatt diverse aperitiffer på veien opp - kommer til å ende ved katedralen på Place St. Cathirine.

 

Styggpen...

Brussel er både stygg og vakker, betydelig og ubetydelig, flamsk og nederlandsk. En god tredjedel av innbyggerne er utlendinger som fastboende på grunn av EU og NATO. Dette preger byen.

Grand Place - kanskje Europas vakreste plass - er i alle fall byen storstue.

Fakta

Brussel er hovedstaden i Belgia og en av landets tre føderale regioner. På Belgias tre offisielle språk heter byen Bruxelles (fransk), Brussel (nederlandsk) og Brüssel (tysk). Regionen har 1 080 790 innbyggere (2008), mens kommunen har 142 853 innbyggere. Hovedstadsregionen Brussel og dens kommuner er offisielt tospråklige med fransk og flamsk.Brussel er også EUs hovedstad, sete for Europakommisjonen og Europaparlamentet. I tillegg ligger NATOs hovedkvarter i byen. Brussel har vært vertsby for verdensutstillinger i 1897, 1910, 1935 og 1958. Til utstillingen i 1958 ble Atomium bygd.Nederlandsk (flamsk) var det fremherskende språket inntil år 1800 og ble benyttet av et flertall av innbyggerne inntil cirka 1950, men i dag dominerer fransk i det offentlige livet. En undersøkelse fra 2006 viste at fransk tales som familiespråk av 77 %, nederlandsk av 16 %, mens 27 % taler et fremmed språk.[1] Byen har et stort antall utlendinger, dels immigranter fra især Nordafrika og Tyrkia, dels medarbeidere og lobbyister ved EU og andre internasjonale organer.

 

midtboen.com © 2015

nils.midtboen@ebnett.no

Mobil 0047 915 71 242

bersolvs@ebnett.no

nils@midtboen.com